Du er ved at finde ud af hvordan du skal lave din kampagne. Eller du er måske ved at søsætte eller relancere dit brand? Eller måske skal du måske skabe lidt "larm" for at lade folket vide, at du eksisterer. Her er en markedsføringsstrategi det absolut bedste værktøj du kan bruge for at få succes.
I en effektiv markedsføringsstrategi bør som virksomhed også altid vurdere, hvad der giver mening lige for den kampagne eller andet. Men der er nogle basis steps til at skabe det bedst mulige fundament for ens markedsføringsstrategi.
Markedsføring vs. branding
Lad mig forskellen på markedsføring og branding kort:
Markedsføring = Push
Branding = Pull
Et fremragende eksempel på de mange begreber indenfor branding/markedsføringsfeltet er denne illustration:
Man kan lave strategier til alt, men i brandingens disciplin er en markedsføringsstrategi en forlængelse af forretningsplanen og ikke mindst brandstrategien.
Sådan laver du en markedsføringsstrategi
Step 1: Identificer mål og muligheder
Der er mange måder at tilgå strategier på, men at have nogle mål, der er klart defineret, som kan blive ført ud i livet, er fælles for dem alle. Men før du kan gå rigtigt i gang, er der nogle ting, du bør have med fra start:
- Definer visionen for teamet: Hvad er målet?
- Identificer dine konkurrenter og muligheder i markedet: Hvordan og hvor kan markedsføringen have den største effekt?
- Gør nogle overvejelser om kunderejsen: Hvor kan du skabe en forbindelse til kunderne på rejsen? Hvad vil de have før, under og efter deres køb?
Svarene på disse spørgsmål og punkte vil hjælpe dig i udviklingen af din markedsføringsstrategi og sørge for, at du udnytter mulighederne til at nå målet og skabe en relation til dine kunde.
Hvad er dine mål? Hvad vil du gerne have der skal ske med din kampagne? Her er nogle forslag:
- Sælge et eller andet
- Øge din nyhedsbrevsliste, så du kan sælge et eller andet
- Øge kendskabsgraden, så du kan sælge et eller andet
- Få flere følgere på de sociale medier, så du kan sælge et eller andet
Ja, det er i sidste ende om at få solgt noget, som du nok har regnet ud. Og det er altså ikke begrænset til fysiske produkter. Det er også services, konsultationer, sponsorater, reklameplads etc.
Uanset hvad, skal du beslutte dig for, om du vil sælge her og nu eller vil have flere tilmeldinger til nyhedsbrevet, så du kan varme dem lidt op (med dit content) for dermed at sælge på et senere tidspunkt.
At arbejde med KPI’er er en vigtig del af markedsføringstrategien. Kun på den måde kan du se, om dine indsatser rent faktisk giver pote.
Step 2: Hvem er din målgruppe
Vi har tidligere skrevet et indlæg om, hvordan du får defineret din målgruppe i 3 steps, og det skal med, for det er jo dem vi gerne vil sælge vores produkter til.
Så, hvem vil du gerne ramme? Husk, du skal gå efter din kernemålgruppe. At sigte bredt er sjældent godt i denne sammenhæng. Så hvem er mest relevant for dit brand? Stil dig selv disse spørgsmål:
- Hvem er det?
- Hvad vil de have?
- Hvad vil de ikke have?
- Hvorfor skal de vælge dig?
Her kan er det at udarbejde en persona et virkelig godt redskab. Den er med til at sætte ansigt på din målgruppe og hvem de er.
Man skal også finde ud af hvor er målgruppen befinder sig, og hvordan man så kommer i kontakt med dem derfra. Her kan man med fordel kigge på nedenstående spørgsmål:
- Er de på de sociale medier? Hvilke platforme? (Psst… i næste indlæg kigger vi på netop det)
- Er de en del af online fora?
- Er de offline? Hvor og hvordan kan vi så fange dem?
Efter en research og indsamling af data fra målgruppen, kan Google være et fantastisk stykke værktøj for at se, om man kan finde frem til hvordan de bevæger sig online. Målet med øvelsen er at finde ud af, hvem dine ideelle kunder er, og derfra udvikle en markedsføringsstrategi der møder deres forventninger og behov.
Step 3: Hvad laver konkurrenterne?
Vi kan sagtens lukke øjnene og lade som om, vi er de eneste på hele markedet. Men det er man desværre sjældent. Hvis du ikke allerede har lavet en konkurrentanalyse og fundet din brandposition, så er det nu skal begynde at spionerere. Altså på den lovlige måde, ikke. Se på, hvad dine konkurrenter gør. Hvilke reklamer, bannere, promoveret og betalte opslag har de? Er de på messer? Det er vigtigt at lure lidt på deres strategier. Find ud af, hvor de reklamerer. Er det i avisen eller på Pinterest? Du skal selvfølgelig ikke bare kopiere dine konkurrenter og deres markedsføringsstrategi, men det godt at have et øje eller to på dem.
Step 4: Hvad er din value proposition, og hvorfor er du unik?
Virksomhedens value proposition indkapsler den styrke (du har forhåbentlig udarbejdet din SWOT analyse), og hvad der gør den anderledes end konkurrenterne.
At fastlægge sin value proposition er noget man, i den grad bør investere tid i. Hvilken værdi er det, som dit produkt eller din service giver til kunderne?
Vi blev engang spurgt, om vi kunne lave branding for 2 konkurrerende virksomheder. Vi svarede at selvfølgelig kunne vi det. Personen spurgte så, om det ikke var dumt, for resultatet ville jo måske ligne hinanden? Og ja, hvis vi var dårlige designere uden kreative evner, ville vi nok lave noget, der lignede ret meget, men glem ikke: Du er unik. Om du så kan kommunikere og formidle det rigtigt eller ej, så er du, dit brand, unikt. Du har noget, dine konkurrenter ikke har. Hvad er det, der gør dig anderledes end konkurrenterne? Hvordan skaber du værdi for dine kunder? Hvis du er i tvivl om virksomhedens USP, kan du se et par eksempler her.
Step 5: Budget til markedsføring
Mange mindre virksomheder prioriterer desværre ikke markedsføringsbudgetter. Det er ærgerligt. Vi lærte som noget af det første, at man må bruge penge for at tjene penge. Det er fint, at vi får en brandidentitet, der passer spot on til vores virksomhed, men målgruppen skal jo stadig vide, at du eksisterer. Man skal også vise målgruppen, at man findes!
Det kan godt være, at du har 0 kroner i markedsføringsbudget, men du har stadig nogle muligheder (de er dog ikke gratis).
Du har allerede din hjemmeside, og der kan man, sammen med sociale medier og content marketing, starte med at kommunikere og bygge brandet op. Men pointen er; du betaler måske ikke penge til at starte med, men du bruger en masse tid og kræfter på at sikre den rette kommunikation og en rød tråd i identiteten.
Har du mange penge er vejen til succes nok en anelse kortere (ved eksempelvis reklamer i bedste sendetid på TV2).
Step 6: Vælg dine medier at markedsføre dig på
Afhængigt at din målgruppe, skal du jo være steder, hvor de er og kommunikere dit brand, men du skal også have tiden til at passe de kanaler du udvælger. Hvis ikke de bliver plejet, så går der meget tabt, så sørg for at prioritere hver enkelt kanal. Her er et par eksempler på, hvor du kan markedsføre dit brand:
- Sociale medier
- TV
- Radio
- Online banner
- Adwords
- Outdoor
- Messer
- Aviser/reklamer
- PR
Lad være med at investere ressourcer i en bestemt kanal, bare fordi du føler at du skal bruge den. Det kan tage lidt tid at finde de rigtige kanaler, men lad være at stresse over, at du måske ikke nailer den i første omgang.
En tilgang til at finde de rigtige medier for dit brands markedsføringsstrategi er at bryde dine potentielle medier/kanaler ned i owned, earned og paid.
Owned
Owned medier er de kanaler, du har fuld kontrol over selv. Din hjemmeside, din nyhedsbrevsliste eller din blog. Alt det content, du selv producerer, kan betragtes som ‘owned’.
Earned
Dette er den eksponering, dit content får gennem andre kilder. Eksempelvis hvis du har skrevet et blogindlæg som en anden deler, fået presseomtale eller ligende.
Paid
Paid er sjovt nok de kanaler, som du betaler noget for. Det er Google Ads, Facebook og Instagram annoncering, TV, radio etc.
Step 7: Hvordan fanger du målgruppens opmærksomhed?
At finde ud af hvordan du kan fange målgruppens opmærksomhed og får dem til at handle på dit budskab kan være svært og nogle gange må man igennem en masse forsøg for det lykkes helt rigtigt. Jeg ser dog også ofte, at mange virksomheder giver hurtigt op. Det er ærgerligt, for Rom blev ikke bygget på en dag, og det gør et brand hellere ikke. En markedsføringsindsats kræver tid da man skal have opbygget tillid fra målgruppe. Men for at finde frem til hvad det er deres fanger deres interesse kan man med fordel gøre brug af AIDA: Attention, Interest, Desire og Action.
Attention
Dette step i AIDA er hvordan vi skal fange målgruppens opmærksomhed. Det gør man gennem det visuelle og/eller med en fængende tekst. Det er dog vigtigt, at have et visuelt hierarki, så man ikke forvirrer og skaber støj i budskabet og derfra måske mister en potentiel kunde.
Interest
For at bibeholde målgruppens interesse kræver det, at man laver relevant content. Hvis det ikke er relevant så smutter de, og du mister dine chancer for et salg.
Desire
Det at fange og bibeholde potentielle kunders interesse er en kunst. Men når man først har dem, så bliver de ofte lidt mere nysgerrige og vil vide mere om dig, din virksomhed og dit produkt.
Action
At få den potentielle kunder til at tage action, kræver at man opfordrer til handling. Vi skal have dem til at gøre det, vi gerne vil have ud af kampagnen. Måske at indhente flere oplysninger, besøge os i butikken, bestille billetter, skrive sig op til vores nyhedsbrev eller få flere følgere. En såkaldt call-to-action.
Step 8: Eksekver strategien på dine udvalgte kanaler
En strategi skal gøres til virkelighed for at få sin effekt. Der er kun én vej, og det er fremad. Start et sted og arbejd dig lige så stille fra punkt til punkt. Lige pludselig er du kommet godt i gang, og planen vil begynde at tage form.
Konklusion
En markedsføringsstrategi kræver indsigter i målgruppen og markedet. Det handler om, at finde ud af hvilke kanaler man skal bruge sin tid på, og hvordan man fanger målgruppens opmærksomheder, hvordan man bibeholder det så de får lyst til at vide mere, for til sidst rent faktisk købe noget.
Mere som dette
Skab et godt indtryk af dit brand fra start og re-lancering
Sådan skaber du et stærkt brand med den rette brandstrategi
5 tendenser til din marketingstrategi